De tornado van 4 juni 2019

De maand Juni is wel turbulent geweest. Onze zoon uit Zuid-Afrika was over met vrouw en schoonouders en we hadden met hun een 10 daagse vakantie gepland. Alles op de Mollenhof goed geregeld zodat we zondags met een gerust hart weg konden gaan…

Dinsdagavond 4 juni om 23.00 kwam de tornado over de Mollenhof. Wat een schrik voor onze dochter die alleen thuis was, wat een ravage binnen 2 minuten tijd. Veel oude bomen lagen over het erf en de Kleine Vosstraat, niet te bereiken…. Wat ik wel kan zeggen is dat het zo erg is dat je dan ver weg bent. Wat we van daar uit konden doen hebben we toen meteen gedaan.

   

Terwijl ik met onze dochter aan de telefoon zat ging Kees er een buurtapp uit doen. Wat een noaberschap in het buitengebied van Oeken!! Binnen een mum van tijd kwamen er zo’n 10 mensen naar haar toe. Ik belde Wendie op en ze zei meteen dat ze naar haar toe zou gaan. Echt zo geweldig! Ze is blijven slapen. De ravage was de volgende dag pas goed te zien. De jongens van Hillebrand kwamen meteen kijken en begonnen met de kettingzagen zodat de rest kon beginnen met puinruimen.

Kees is woensdag meteen naar huis gekomen en moest verschillende dingen gaan regelen en repareren. Wendie heeft alle bezoekers van de ontmoeting af moeten zeggen. Groot begrip van alle mensen. We waren echt niet te bereiken. Zoveel mensen, alle vrijwilligers en het team kwam helpen. Bezoekers die langs kwamen met cake voor de harde werkers, soep die gebracht werd, er werd een 3 gangen menu gekookt door een echtpaar voor 15 mensen, er werd gejouwd, versnipperd, geveegd, gerepareerd, mensen kwamen hun medeleven overbrengen (en natuurlijk ook kijkers voor de ravage) mensen die spontaan een nieuwe notenboom aanboden….
Wat een verbinding! En dat is ook waar de Mollenhof voor staat en wil uitdragen.

Toen ik thuis kwam was het schrikken. Een andere skyline, de prachtige oude notenboom helemaal ontworteld, en mooie eiken… ook zo. De dennen die wel mogen gaan maar doordat de toppen er uitgebroken zijn een triest aanblik geven, Ik was echt in rouw en ging aan mijn hart. De grote eiken bij onze buren om met wortel en al en… net niet op het huis. Het had zoveel erger kunnen aflopen.

  

De andere kant is er dan ook: al die hulp, zo maar omdat ze De Mollenhof een warm hart toedragen, zich verbonden voelen, het saamhorig gevoel, geweldige samenwerking van het team, de snelle hulp door de buurt. Onze dank is groot en we tellen onze zegeningen. Geen persoonlijke of erge materiële schade. Het eerste wat onze dochter zei toen ze belde was: ‘mam je mag blij zijn dat ik er nog ben’ toen ik de foto’s en filmpjes zag wist ik dat ze gelijk had.
Onze dank is heel groot!

Oh ja… en de natuur: gelukkig herstelt die zich snel! :